Läs det nyaste numret av vår tidning:

Föreningshus:

Verksamhetsområde

Petter MGP-vinnare

10.10.2011 kl. 12:15
Läs här Yles pressmeddelanden om MGP-finalen
Svenska Yle pressmeddelande:
Petter och ”En framtid” MGP-vinnare 2011, Yle beklagar det mycket dåliga ljudet
Petter tog hem segern i MGP 2011 med låten ”En framtid”. Petter Sandås är 12 år och kommer från Hällnäs i Vörå.
Sändningens från finalen stördes dessvärre av stora tekniska problem som gjorde att ljudet på tv var dåligt, vilket Svenska Yles ledning och mediechef Mary Gestrin beklagar djupt.
-Jag är jätteledsen över det här och att vi just under MGP-finalen, som är ett mycket viktigt och uppskattat evenemang bland tusentals tittare, drabbades av så här stora tekniska problem, säger Gestrin.
Ljudproblemen beror sannolikt på ett konfigurationsfel i Yles sändningssystem.
- Vi beklagar också djupt att de här duktiga barnen och deras framträdanden inte på det här sättet till alla delar fick rättvisa i tv-finalen.
Trots problemen blev det en spännande final för de 10 jämna finalisterna på plats.
-Det känns så, utbrast en rörd Petter en stund efter att han hade fått framföra vinnarlåten en gång till. Jag vågade liksom inte hoppas på det, inte ens när de ropade och vinnare är…
På andra plats kom systerduon Syrra från Vasa med låten "Gyllene Tider". Den tredje platsen knep After Gain från Borgå med låten "Musiken måste brinna".
Hälften av rösterna gavs av en jury och hälften av tv-tittarna.
MGP är en samproduktion med FSU, Five Corners och YLE FST5.

Kontaktuppgifter till artisterna för intervjuer fås på begäran av Gitte Laurell.
gitte.laurell@yle.fi, 040 – 749 4502.

Högupplösta bilder finns i Yles pressfolder:
yle.fi/pressi
Användarnamn: ylepressi
Lösen: din e-postadress
Gitte Laurell informationschef
Marknadsföring/Svenska Yle
PB 83, 00024 YLE
gitte.laurell@yle.fi
tfn (09) 1480 4091, 040 749 4502

Felinställning i Yles sändningsenhet bakom det katastrofala ljudet under MGP-finalen
Yle beklagar det katastrofala ljudet under MGP-finalen, som berodde på fel i sändningsenheten
Nu finns MGP-finalen så som den skulle låta på arenan.yle.fi
—Jag kan inte säga hur ledsen jag är över att det gick så här. Det var frågan om ett tekniskt fel i sändningsenheten som ingen i FST5-sändningens team kunde göra någonting åt under sändningen, varken ljudansvariga, producenten, regissören eller någon annan. Det känns naturligtvis extra bedrövligt med tanke på de jätteduktiga barnen som hade övat och förberett sig för det här i månader och som gjorde så enormt väl ifrån sig på scenen.
Det säger Mary Gestrin, mediechef på Svenska Yle. Sändningen från MGP-finalen på lördag kväll stördes av stora tekniska problem med ljudet.
Orsaken har visat sig vara ett konfigurationsfel på det ljudkort som gör att en sändning kan höras i flerljud.
—Styrkortet för audio och video var fel inställt, i surroundljudsläge och inte i grundinställningen flerljudsläge, förklarar Mika Lavonen som är chef för Yles sändningsverksamhet.
De som hade ljudet i sin mottagare eller digitalbox inställt på ”svenska” hörde under de första låtarna ingenting, sedan under en stund enbart finskt referat innan sändningen fick rätt ljud. Den som däremot hade ljudinställningen på ”auto” eller ”finska” hörde hela sändningen men med en märklig störning, en slags digital distorsion.
Att det här kunde hända hänger sannolikt samman med att hela Yles sändningsverksamhet för tillfället är flyttad till en reservenhet till följd av en årsservice. MGP-sändningen var den första flerljudssändningen på FST5 under serviceperioden.
—Situationen på lördagskvällen var mycket besvärlig, säger Lavonen. Det tog beklagligt länge för oss inom sändningsverksamheten att tillsammans med Digita, som sköter distributionen hitta felet. Hur det här felet kunde uppstå är något vi fortfarande utreder.
Många tittare har frågat varför inte MGP-sändningen bara kunde brytas och starta på nytt när felet hade åtgärdats. Mary Gestrin förklarar så här:
—En direktsändning i tv är ett jätteevenemang som föregås av massiva förberedelser och där många människor är inblandade. Att bryta sändningen för en liten stund utan att veta hur länge avbrottet skulle räcka skulle inte ha varit realistiskt eftersom vi inte visste vad det var för ett fel och hur länge det skulle ta att reparera det.
Att helt plocka ut programmet, för att sända det någon gång senare, var inte heller realistiskt. I den krissituation som helt oväntat uppstod igår kväll skulle det ha varit totalt omöjligt att säga när vi nästa gång skulle ha lyckats få alla pusselbitar med alla barn på plats, studio, personal, och sändningstid.
Mary Gestrin beklagar att alla barn inte fick riktigt lika goda möjligheter att visa vad de gick för framför kameran.
—Lyckligtvis hade låtarna ju spelats ganska mycket på radion under de senaste veckorna, och de har också funnits på svenska.yle.fi/mgp, så man kan ju hoppas att det gjorde det lättare för dem som röstade att trots allt välja sin favoritartist bland de 10. Det faktum att Petter vann, trots att han ju hörde till dem som uppträdde medan ljudproblemen pågick, tyder ju på att många tittare hade hört låtarna tidigare.
—Vi funderar också nu i en snabbinkallad arbetsgrupp på vad och hur vi kunde göra för att lägga plåster på såren för barnen och alla dem som drabbades av våra ljudbekymmer igår. Vi kommer ännu under den här veckan att lägga fram några så konkreta förslag som möjligt, säger mediechef Mary Gestrin.
12-åriga Petter Sandås från Vörå vann MGP-finalen 2011 med sin låt "En framtid".

Gitte Laurell informationschef
Marknadsföring/Svenska Yle
PB 83, 00024 YLE
gitte.laurell@yle.fi
tfn (09) 1480 4091, 040 749 4502

OBS! P.g.a tekniska svårigheter med sändningen på lördag 8.10.2011, har vi satt
in en extra repris av programmet MGP - Melodi Grand Prix 2011 (6591 2301
000)
MGP - Melodi Grand Prix 2011 (6591 2301 000) sänds i repris, förutom tisdag 11.10 kl. 15.25 - 16.55, även på lördag 15.10.2011 kl. 14.25 - 15.55